Nu het voorjaar voor de deur staat, genieten we weer volop van bloeiende voorjaarsbollen: narcissen, krokusjes, blauwe druifjes en hyacinten. Naast deze toppers is er gelukkig ook een aantal vaste planten die vroeg in het jaar ontluiken en beginnen te bloeien. Zelfs al in maart! Ons tuincentrum in Amsterdam stelde deze top 7 van voorjaarsbloeiers voor je samen.
7 voorjaarstoppers in maart
-
Maagdenpalm (Vinca) is een dankbare, sterke en wintergroene bodembedekker die al in maart violetkleurige bloempjes krijgt. De grote maagdenpalm (Vinca major) krijgt grotere en hogere bladeren en iets grotere bloemen dan de kleine maagdenpalm (Vinca minor). Er zijn ook soorten die wit bloeien, maar de violetblauwe is de meest voorkomende. De Maagdenpalm gedijt praktisch overal, zelfs in de schaduw of aan de voet van een boom.
-
Longkruid (Pulmonaria) is een laag blijvend vast plantje met decoratief gevlekt blad en kleine, hangende roze, paarse of blauwe bloempjes. Het kruid staat het liefst in de halfschaduw. De kleine bloemen zijn ook aantrekkelijk voor vlinders en bijen.
-
Schoenlappersplant (Bergenia) heeft het hele jaar grote, glanzende, leerachtige bladeren en bloeit met witte, roze of karmijnrode bloemen op ongeveer 40 centimeter hoge stelen. Deze vaste plant houdt van een plek in de halfschaduw. Je kunt hem ook op een zonniger plek planten, maar dan heeft hij meer water nodig.
-
De kerstroos (Helleborus) is natuurlijk vooral geliefd rond de kerstdagen. Wanneer je hem in december in een pot koopt, bloeit hij al volop, maar als hij al langer in de tuin staat is hij vaak in maart op zijn allermooist met prachtige witte, roze, donkerpaarse of tweekleurige, gespikkelde bloemen. Deze tuintopper is bovendien wintergroen en bloeit echt maandenlang. Als je hem in een pot op de tuin- of balkontafel hebt staan, kun je hem na de bloei prima in de tuin planten. Het liefst op een plek in de halfschaduw en met voedselrijke, kalkachtige grond. Voeg daarom eventueel wat kalk toe aan het plantgat.
-
Amerikaanse vergeet-mij-niet (Omphalodes verna) wordt zo’n 10 centimeter hoog en krijgt net als de gewone vergeet-mij-niet helderblauwe of witte bloempjes, maar veel groter blad. Ook de Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera) bloeit vroeg met kleine vergeet-mij-niet-achtige bloempjes en heeft groot, decoratief groen of zilvergrijs blad. Beide soorten houden van een plek in de halfschaduw.
-
Gebroken hartje (Dicentra spectabilis) wordt zo’n 40 centimeter hoog, krijgt fijn, geveerd blad en gebogen stengels waaraan sierlijke witte of roze bloempjes bungelen die lijken op een gebroken hartje. In Engeland wordt de plant 'Lady in the bath' genoemd, want als je het bloempje omdraait lijkt het net een vrouwtje in een badkuip. Deze vaste plant sterft na de bloei geheel af om volgend voorjaar weer fris te ontluiken. Hij staat het liefst op een plek met lichte schaduw.
-
Wildemanskruid (Pulsatilla vulgaris) bloeit met witte, paarsblauwe of rozerode anemoonachtige bloemen. Daarna volgen mooie, zilverkleurige pluisjes. Het decoratieve plantje wordt niet hoger dan zo'n 20 centimeter, dus plaats hem bij voorkeur aan de voorkant van de border of tuinplantsoen. Wildemanskruid gedijt in zon en halfschaduw en niet te natte grond, dus meng eventueel eerst wat zand door het plantgat.
Wanneer je in de tuin aan de slag gaat om een paar van deze mooie voorjaarsbloeiers te planten, kijk dan in ons tuincentrum in Amsterdam ook bij de voorjaarsbolletjes in pot – voor het geval je vergeten bent deze bloembollen in het najaar te planten, of gewoon om je huis, tuin- of terrastafel mee op te fleuren. Sla ook meteen verse (pot)grond, grondbemesters en -verbeteraars en voedingsstoffen voor je tuin- balkon- en kamerplanten in, voor een kickstart van het nieuwe tuinseizoen.