Het is een dankbare struik die in vrijwel geen enkele tuin ontbreekt of mag ontbreken. De hortensia (Hydrangea) is er dan ook in allerlei soorten en maten, met verschillende mooie bloemkleuren en bloemvormen. Zolang hij maar op de juiste plek staat - liefst niet in de volle zon - en voldoende water krijgt zal de struik jarenlang rijk en lang bloeien, want de hortensia is goed winterhard. Je kunt de hortensiabloemen ook in een vaas zetten of laten drogen. En dan zijn er nog kamerhortensia's die in een mooie pot een aanwinst zijn voor elk interieur. Ons tuincentrum in Amsterdam zegt dan ook: 'Hoera voor de hortensia!'
Soorten hortensia
Er zijn ontelbaar veel soorten, maar hier een overzicht van de meest bekende die ook in ons tuincentrum in Amsterdam goed verkrijgbaar zijn.
1. Hydrangea arborescens ‘Annabelle’
Al jarenlang een van de meest favoriete hortensia's, met grote, bolvormige, witte bloemen. Deze kunnen soms zo groot en zwaar worden dat ze bijna op de grond gaan hangen, maar dat is te verhelpen door ze in maart iets minder ver terug te snoeien (tot op maximaal 30-40 centimeter boven de grond). Dan krijgen ze dikkere stelen en iets minder grote bloemen. Of zet er in het vroege voorjaar een rastervormige plantensteun bij. Deze hortensia kan zo'n 120 tot 140 centimeter hoog worden. Tegenwoordig zijn ook de hortensia 'Strong Annabelle' verkrijgbaar (die stevigere takken heeft) en de roze bloeiende 'Pink Annabelle', die beide maximaal 1 meter hoog worden.
2. De boerenhortensia (Hydrangea macrophylla)
De boerenhortensia is er met schermbloemen met kleine bloemen in het midden en grotere rondom én met bolvormige bloemen. Van nature zijn boerenhortensia’s er met witte, roze en blauwe bloemen, maar tegenwoordig vind je ze ook met rode, paarse en zelfs tweekleurige bloemen. Heel bijzonder is de hortensia 'Black Diamonds' met donkere bladeren en blauwe, roze of paarse bolvormige bloemen. Deze wordt circa 1 meter hoog. Ook bijzonder en populair: de hortensia 'Magical', waarvan de bloemen in de loop van de maanden verkleuren.
3. De pluimhortensia (Hydrangea paniculata)
De pluimhortensia is een imponerende struik die meer dan drie meter hoog kan worden en grote witte pluimvormige bloemen krijgt. Door hem te snoeien kun je hem kleiner houden. Populair is de pluimhortensia 'Limelight', die geelgroene bloemen krijgt die in het najaar roze verkleuren. Er zijn ook klein blijvende pluimhortensia's die prima in een pot kunnen.
4. De klimhortensia (Hydrangea petiolaris)
De klimhortensia is een sterke, zelfhechtende klimmer die je tegen een muur of schutting kan laten groeien. Hij bloeit met witte bloemschermen van juni tot juli.
5. De kamerhortensia
In ons tuincentrum in Amsterdam vind je nu ook een groot assortiment kamerhortensia's, met witte, roze, blauwe, paarse of groene bloemen. Zorg dat de potgrond vochtig blijft en geef om de week een beetje plantenvoeding. Gaan de bloemen hangen? Geef de kamerhortensia dan een dompelbadje. Vanaf half mei, na IJsheiligen, kun je de plant met pot en al ook een plekje op je terras of balkon geven.
Hortensiatips
- Geef een hortensia in de volle zon altijd meer dan voldoende water.
- In ons tuincentrum in Amsterdam vind je speciale hortensiagrond, hortensiavoeding en een 'blauwmaker' voor de blauwe hortensia.
- Je hoeft hortensia’s niet per se elk jaar te snoeien, maar soms kan het nodig zijn om ze te verjongen. Als je gaat snoeien is het belangrijk dat je weet welke soort hortensia je hebt. Sommige soorten vormen namelijk al in het najaar knoppen voor het volgende jaar; als je die in de lente snoeit zullen ze dat jaar niet gaan bloeien. In maart en april kun je gerust de takken van de pluimhortensia en de 'Annabelles' terugsnoeien. Bij de boerenhortensia knip je dan alleen de oude bloemschermen boven een nieuwe knop af.
- Je kunt hortensia's makkelijk vermeerderen door er stekken van te nemen.